Po dohode s vedením nemocnice zdravotné sestry stiahli dnes výpovede

27.08.2008 Humenné

Humenné 27. augusta (TASR) – Zdravotné sestry z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) Nemocnice Andreja Leňa v Humennom, ktoré mali skončiť svoj pracovný pomer k 31. augustu pre nesplnenie požiadaviek ...
"Sme veľmi radi, že počas posledných rokovaní, ktoré sa uskutočnili včera popoludní a dnes ráno, sa nám podarilo dospieť ku kompromisu v prípade platov zdravotných sestier na tomto špecializovanom oddelení. Dohodli sme sa s vedením, že plat bude doplnený tak, aby dosiahol sumu 17.000 Sk (564,30 eura) pre každú kvalifikovanú sestru, ktorá vykonáva na oddelení špecializované úkony. Na základe tejto dohody sa rozhodlo všetkých 23 zdravotných sestier, že stiahnu svoje výpovede a zostanú pracovať v nemocnici, " uviedla dnes pre TASR vrchná sestra OAIM Mária Darianinová.
Zdravotné sestry dali výpoveď zo zamestnania 23. júna, pretože sa im po niekoľko mesačných rokovaniach nepodarilo dosiahnuť zvýšenie platov. Vedenie humenskej nemocnice plánovalo od budúceho týždňa nahradiť chýbajúci zdravotnícky personál na OAIM presunom sestier z iných oddelení, voči čomu sa ohradila aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Komora sa obávala, že nový personál bez náležitých skúseností a zaškolenia nebude schopný vykonávať špecializované úkony na oddelení. Podľa riaditeľa nemocnice Miroslava Mela došlo k dohode, ktorá je najlepším riešením vzniknutej situácie a dá sa považovať za výhodnú pre obe strany.
"Dospeli sme v zásade k riešeniu, ktoré vedenie ponúklo zdravotným sestrám už počas predchádzajúcich rokovaní. Plat sestier bude navýšený na dohodnutú sumu o nenárokovateľnú zložku, ktorú sme sa zaviazali vyplácať, aby sme nemuseli okamžite otvárať kolektívnu zmluvu. Nič to však nemení na tom, že v najbližších týždňoch budeme platy stredného zdravotníckeho personálu riešiť komplexne v rámci celej nemocnice tak, ako sme to plánovali. Dohoda o navýšení mzdy bude platiť v prípade OAIM od 1. septembra. Rokovania s odborovým zväzom ohľadom novej mzdovej smernice, ktorá bude zohľadňovať vzdelanie, špecializáciu, ale napríklad aj počet odpracovaných rokov zamestnancov, sa uskutočnia v jesenných mesiacoch. Počítam, že nová kolektívna zmluva by mohla byť platná od januára budúceho roka, " konštatoval pre TASR Melo.
Vzhľadom na to, že sestry formálne ukončili pracovný pomer v nemocnici, v nasledujúcich dvoch dňoch dôjde k podpísaniu nových pracovných zmlúv so všetkými 23 zdravotnými sestrami. Podľa Mela bude OAIM v humenskej nemocnici pracovať v rovnakom režime ako doteraz, bez akéhokoľvek obmedzenia výkonu zdravotníckych úkonov.
 

Vyberte región